Cinci cozonaci si o pasca, la patru perechi de maini

IMG_5744

Ea e mama
bucurie

de când mă știu n-am cumpărat niciodată prăjituri
iar până la vârsta de 13 ani am mâncat doar pâine de casă
din făină adusă de la moară
coaptă o dată la trei zile în cuptorul de la aragaz,
la bloc, de mama

iar dacă vă zic că face cele mai bune păjituri / torturi / cozonaci
o să ziceți că da, bine, și mama…
dar totuși o zic, și nu mint

de obicei, de sărbători,
se închide în bucătărie și face magie
și mai că nu ies scântei și inimioare colorate
de sub ușă

ce face acolo, amănunțit, știe doar ea
noi, restul, ne retragem cuminți și așteptăm
ea spune că o încurcăm și că nu-i iese

anul ăsta, înainte de Paște, am intrat în bucătărie
de mână cu nepoatele ei (și ale mele)
hotărâte să furăm câte ceva

ouăle au fost de casă,
zahărul din sac,
brânza de la țară,
nucile culese și sfărâmate de noi

cât despre rețetă,

deși, după cum ziceam, e un fel de magie la mijloc

IMG_5741

IMG_5749

IMG_5755

IMG_5760

 

IMG_5787

IMG_5789

IMG_5792

IMG_5794

IMG_5796

IMG_5806

IMG_5828

IMG_5829

IMG_5837

IMG_5838

IMG_5845

IMG_5848

IMG_5851

IMG_5854

IMG_5855

IMG_5859

IMG_5860

IMG_5864

IMG_5866

IMG_5869

IMG_5874

IMG_5880

IMG_5894

IMG_5898

©Cristina GÂNJ | Bristena Photography & Amelia

Comments are closed.